Biblioteket

P1120604P1120788

Ett aktivt bibliotek, placerat i centrum av Tunet. Som ett hjärta. Den lilla enplansdelen som en viktig sluss mellan det offentliga och det privata. Här är den öppna förbindelsen, magiska platsen, mellan ute och inne, som den kraftfulla murgrönan i runda fönstret visar oss. Platsen mellan det närvarande och det kommande. Som en hall där du inväntar besök. Där du kan besöka samtiden/omvärlden utanför, genom tidningar eller att gå vilse i internet. Här du kan sitta alldeles ensam utan att det känns ensamt. För du kan, bläddra, i minnen.
Snurra på jorden.
Titta på bilder.
Läsa högt.
Skriva med skrivstil på svarta tavlan, orden som handen minns. Titta och fundera över den rörliga teckningen, kolanimationen Vit Ridå, videon som är monterad i en av bokhyllorna. På skärmen syns en leende ung man ta av sig kepsen i en hälsning, så fördunklas ansiktet och kroppen transformeras in på bara benen. Det hela avslutas i två stadiga damben som niger och hälsar. En pigas ben? Hur blir vi dom vi är, frågar bilden, medan videoloopen envist fortsätter. Men nu är nu och här sitter vi tillsammans i hjärtat av Tunet … i vår Bibbla, en källa för alla fantastiska berättelser.

Biblioteket… som ger synlig form åt den psykiska närvaron och åt själens rörelse…

Aby Warburg.

Bibliotek från korridor svBibliotek perspektiv teckningBiblioteket 001 Biblioteket 002 Biblioteket 003 Biblioteket 004 Biblioteket 005